Konumuza başlamadan önce iOS 9'u hangi Apple cihazları destekliyor, gösterelim:
1. Ayarlar içerisinde arama
iPhone’daki Ayarlar menüsü o kadar çok uzadı ve detaylandı ki, artık bazen neyi nerede bulacağımızı şaşırır hale geldik. Tıpkı Mac’teki “Sistem Tercihleri” içerisindeki gibi, artık iPhone’da Ayarlar içerisinde de arama yapabiliyoruz. :)
2. Siri’nin dili ve sesi artık farklılaşabiliyor
iOS 9 öncesinde Siri’nin dilini seçiyorduk ve Siri hem o dil ve aksan ile konuşuyor, hem de o dil ve aksan ile konuşmamızı bekliyordu. Şimdi ise iOS 9 ile birlikte, Siri’nin dinlemesi için farklı, konuşması için farklı aksanlar seçebiliyoruz.
Örneğin ABD İngilizcesi ile konuşmamızı bekleyen ve bizi öyle anlayan Siri, İngiliz İngilizcesi ile cevap verebiliyor. Türkçe için henüz böyle bir kırılım olmasa da, olursa çok hoş olacağı kesin. :)
3. Sessiz modunda Siri de konuşmasın, mesaj atsın
iPhone’u sessize aldığımızda Siri konuşmak yerine bizimle ekrandan yazılı olarak iletişime devam edebiliyor.
4. Düşük Güç Modu
Sadece iOS 9 ile birlikte pil ömrünün yaklaşık 1 saat uzayacağını müjdeleyen Apple, sonunda iOS’in 9.sürümündedüşük güç modu özelliğini getirdi.
5. Shift tuşu basılı mı değil mi?
iOS 7 ve 8’deki yeni tasarımla birlikte, klavyedeki shift tuşunun basılı olup olmadığını anlamak zorlaşmıştı. Apple da bunun farkında olmasına rağmen beta sürümlerde bu konuya bir türlü adam akıllı bir çözüm üretememişti. Şimdi ise yıllar önce Android platformunda kullanılan çözüme dönüş yapmış.
6. Bluetooth klavye ile iPad daha güçlü
iPad’i bluetooth klavye ile kullanmak artık hem daha kolay hem de daha pratik hale geliyor. Çünkü Apple, artıkklavyedeki özel tuşları kullanılabilir hale getiriyor. Örneğin Mac’teki gibi Command-Tab ile uygulamalar arasında hızla geçiş yapılabiliyor veya bazı özel tuş kombinasyonlarına özel kısayollar tanımlanabiliyor olacak.
7. iCloud Drive uygulaması
iCloud Drive’ımıza sonunda ayrı bir uygulama ile göz atabiliyoruz. Ayarlar > iCloud içerisindeki özellik ile, artık iCloud Drive’a tek bir noktadan erişebilecek, ve içindekileri yönetebileceğiz.
8. Türkçe kelime tahminleri
iOS 8 ile birlikte İngilizce başta olmak üzere bir çok dilde “kelime tahminleme” özelliği eklenmişti. Yani yazarken, kelimenin ilk birkaç harfine göre hangi kelimeyi yazacağımız, klavyenin üzerinde görünüyordu. Eğer yazmak istediğimiz kelimeyi orada görüyorsak, devamını yazmaya gerek kalmadan oradan seçebiliyorduk. Ama Türkçe için bu özellik henüz hazır değildi. iOS 9 ile bu geliyor :)
9. Yeni uygulamalar arası geçiş arayüzü
iOS 9’da Home tuşuna 2 defa bastığımızda uygulamalar arasında geçiş yaptığımız arayüzü değiştirmiş Apple. Hem derinlik katmış, hem de hoş bir animasyon kullanmış.
10. Android’den geçmeyi düşünenlerin işi artık daha kolay!
Her yeni iPhone ile birlikte, Android’den iPhone’a geçiş yapanların sayısı artıyor. Apple da bu kullanıcılara yardımcı olmak için özel bir uygulama hazırlamış. Bu uygulama ile kişiler, mesaj geçmişi, fotoğraflar, Safari favorileri, e-posta hesapları, takvimler, duvar kağıtları, müzikler ve kitapları iPhone’a taşıyabiliyoruz. Ayrıca Android’deki uygulamalarımızı da bir kenara not eden iPhone, bunların App Store’daki karşılıkları için öneriler sunuyor.
11. Parola artık 6 haneli (eğer istersek)
4 haneli parolaları kullanmak çok kolay değil mi? Şu anda eğer istersek alfanumerik, yani rakam ve harflerden oluşan bir parola da kullanabiliyoruz. Ancak bunu yazmak pratik olmuyor, bu yüzden de kullanımı da oldukça az. Fakat daha güçlü bir parola istiyorsak buna mahkum durumdayız.
Böyle düşünenler için Apple 4 rakamlı parolalara ek olarak bir de 6 rakamlı parola seçeneği eklemiş. Bu şekilde, 4 haneli bir parolaya göre 100 kat daha zor bir parola seçebiliyoruz.
12. Yazı tipi değişti!
iOS 9’un beta sürümünü yükledikten sonra ilk gözüme çarpan şey yazı tipindeki değişim oldu. Yeni yazı tipi aslında sürpriz değil. Watch’ta da kullanılan San Francisco. Ne diyelim, daha küçük ekranlarda daha okunabilir olan bu font hayırlı uğurlu olsun. :)
13. Klavyedeki kısayol tuşları (Sadece iPad)
Apple belli ki iPad’i daha pratik bir cihaz hale getirmeyi kafasına koymuş. Öyle ki, senelerdir beklettiği, ısrarla koymadığı bir çok özelliği iOS 9 ile hayatımıza sokuyor.
Artık klavyenin üst kısmında “Kes, Kopyala, Yapıştır”, “Kalın, İtalik, Altçizgi” ve Mail uygulamasında da “dosya ekle” gibi kısayollar kullanılabilir hale gelmiş.
14. Diğer cihazlardan arama ve mesaj alma seçimi
Telefonu çalınca iPad’i ve Mac’i de beraber çalanlardan mısınız? . Ancak bu iş o kadar uğraştırıyor ki, Apple sonunda bu özelliği her cihazın içerisinden daha kolay ayarlanabilir hale getirecek hale getirmiş.
Artık her cihazın, hangi cihazlar tarafından arama veya mesaj kabul edeceğini kolayca seçebiliyoruz.
15. Apple Pay, sadece istediğimiz zaman çalışsın
Apple Pay’i ülkemizde kullanmak için hala bekliyoruz. Umuyorum ki 2016 yılında kullanabiliriz. O zamana kadar da yabancı ülkelerdeki öğrenimlerle birlikte, kullanım daha da gelişiyor olacak.
Her NFC okuyucuya yaklaştığında “Bir Apple Pay ödemesi mi vardı abi?” gibi ekranda mesaj çıkartan iPhone o kadar çok sinir bozmuş olacak ki, Apple bu konuyu “Home tuşuna 2 defa basınca Apple Pay aktif olacak” diyerek çözmüş.
16. Sağlık uygulamasında “Üreme Sağlığı”
Sağlık verilerini tutma konusunda ciddi olanlar için “üreme sağlığı” oldukça detaylı verileri saklama imkanı sağlıyor. :) İşin şakası bir yana, bebek sahibi olmak isteyenler için oldukça faydalı olabilir diye düşünüyorum…
17. Harita uygulamasında toplu taşım ve transit bilgileri
Harita uygulaması Apple’ın pazartesi akşamki sunumunda en çok zaman ayırdığı konulardan biri olmuştu. Hem toplu taşıma bilgilerinin detaylı olarak eklenmesi, aktarmaların nereden, ne zaman ve nasıl yapılacağının bulunabilmesi, hem de gecikmeler ve değişimlerin Harita uygulamasından görülebilmesi gerçekten inanılmaz olacak.
Ama tahmin edebileceğiniz gibi bu özelliklerin hiç biri Türkiye’de yakın zamanda kullanılamayacak. Fakat çok üzülmeyin, ABD’de bile ilk başta Apple bunların hepsini sadece belli başlı şehirlerde hayata geçirebiliyor.
18. Notlar uygulamasında “Cetvel” kullanımı
Notlar uygulaması da küçük bir Evernote ve OneNote karması olma yolunda ilerlemiş. Fotoğraf ekleme, elle çizimler yapma, listeler oluşturma gibi özelliklere ek olarak, Apple Notlar uygulamasına bir de cetvel eklemiş.
Bu cetveli istediğimiz açıya getirerek, buna göre çizim yapabiliyoruz. :)
19. Daha iyi CarPlay desteği
Henüz CarPlay destekli bir aracım veya ses sistemim olmasa da, gerçek bir soruna, güçlü bir çözüm sunması sebebiyle iOS’in en çok sevdiğim özelliklerinden biri CarPlay.
Yeni ve farklı araç içi ekran boyutlarını desteklemesine ek olarak, iOS 9 ile birlikte CarPlay aracın içini özel bir bölge olarak tanıyabiliyor. Peki bu ne işe yarıyor? Artık Siri’den şöyle bir ricada bulunabiliyoruz: “Siri, arabaya binince karımı aramayı bana hatırlat” :)
20. Spotlight ile uygulamalar içinde de arama yapabilme
Belki de iOS 9’daki en önemli yeniliklerden biri “Arama” özelliğinin kapsamının genişlemesi. iPhone’daki kişiler, uygulamalar ve diğer bir çok dosyaları halihazırda bulabilen bu kısım, bundan sonra tıpkı Mac’teki Spotlight gibi sinemalardaki filmleri, maç sonuçlarını, uçak seferlerini söyleyebilecek ve hatta uygulamaların içerisindeki bilgilerde bile arama yapabilecek.
Örneğin “elma” diye arattığımızda, içinde elma geçen kişiler, dosyalarımız, e-postalar listelenirken, bir yandan da Tazedirekt.com’un uygulaması içerisindeki elma ürününü de karşımıza getirebilecek.
21. “Geri Dön” butonu
Safari’de gezerken bazen bir bağlantıya tıkladığınızda sizi istemeden App Store’daki bir uygulamaya attığı oluyor mu? Böyle durumlarda benim canım çok sıkılıyor. Apple da bundan hoşnut olmayanları düşünmüş olacak ki, bir “Geri Dön” butonu eklemeyi uygun bulmuş. :)
22. Arayan bilmediğimiz numarayı tahmin etme
Diyelim ki yeni birisiyle e-posta üzerinden tanıştık, karşılıklı olarak birbirimize telefon numaralarımızı verdik. Ama rehbere kaydetmeyi unuttuk. Bu kişi bizi aradığında artık iPhone’umuz e-postalarımızdaki numaraları da göz ucuyla incelediği için “Acaba arayan şu kişi olabilir mi?” şeklinde bize önerilerde bulunabiliyor olacak.
23. Daha küçük iOS güncellemeleri
iOS 8’e geçmek için GB’larca boş yer açmak için çabalayanlardan mısınız? Belki de “yuh ama uğraşamam o kadar” diyip iOS 7’de kalmayı tercih ettiniz? :)
Böylesine büyük bir sorun elbette Apple’ın da canını sıkmış. iOS 8 için 4.58 GB olan download boyutunu iOS 9’da 1.3 GB’a kadar indirmişler. Geç ama yine de tebrikler Apple.
24. Siri’nin yeni tasarımı :)
Siri’ye yeni yeni alışıyoruz, sohbeti koyulaştırıyoruz. Ancak Apple, iOS 9 ile birlikte Siri’nin görünümünü Watch’taki gibi yapıyor ve biraz daha renkli hale getiriyor.
Alıntıdır! SihirliElma